Viorica Pașcalău a terminat facultatea de mecanică, finalizând cu nota 8 la lucrarea de licență. De asemenea, are diplomă de master în robotică și a efectuat ore în șir de cercetare în laboratoarele politehnicii din Timișoara.

Ea este însă femeie de serviciu la Facultatea de Muzică din Timișoara, în timp ce politicieni, cu lucrări de licență plagiate, au funcții înalte și câștigă mii de lei pe lună.

Viorica Pașcalău spune că s-a apucat de facultate din pasiune. A pus multă pasiune și s-a implicat cu energie și entuziasm alături de colegii ei pentru lucrările de specializare.

A beneficiat de susținerea necondiționată a șefilor și a colegilor în perioada studenției și a reușit ceea ce puțini izbutesc, mai ales la vârsta ei. Șefa ei spune că femeia nu și-a neglijat cu nimic obligațiile în perioada studenției, ba mai mult, reușea să jongleze perfect cu programul.

„Dacă pleca două ore la un curs sau la un examen, recupera după program. Uneori, se întâmpla să vină şi sâmbăta la lucru, pentru ca să recupereze orele pierdute la cursuri”, a declarat Steliana Prelipcianu, superiorul acesteia.

Viorica povestește cum a reușit să termine și facultatea și masterul: „M-am hotărât relativ târziu în legătură cu tema lucrării de licenţă. Ceilalţi colegi îşi aleseseră deja profesorul şi, automat, tema de licenţă. Eu am fost repartizată la cine a mai rămas. Aşa m-am ales cu tema lucrării mele”

„La început, am fost doi în echipă. Aşa ne repartizase profesorul, câte doi, la aceeaşi temă. Eu făceam munca de cercetare iar colegul meu se pricepea mai bine la graficele de reprezentare. Testam ştanţarea cu şi fără ultrasunete, pe diferite materiale – metalice şi nemetalice. Apoi, le comparam. Totul era însă demonstrat prin formule specifice şi reprezentat grafic. Cu câteva zile înainte de examen, profesorul mi-a repartizat mie materialele metalice şi colegului meu, cealaltă cateogrie. Am fost mândră de prezentarea mea de la final. Am luat opt, pentru că mă încurcasem la o întrebare adresată în timpul susţinerii. Am fost însă mulţumită”, povesteşte Viorica.

A surprins pe toată lumea

Povestea Vioricăi a surprins pe toată lumea. Atât vecinii, cât și profesorii de la Facultatea de Muzică au rămas uimiți de performanțele femeii pe care o cunoșteau doar ca pe femeia de serviciu.

„Mie nu mi-a venit să cred că chiar avem o femeie de serviciu cu facultatea de mecanică şi master. Am văzut un articol şi m-am dus să întreb la poartă. Nici nu ştiu ce să spun, o cunosc pe doamna Viorica şi este de treabă, dar nu mi-am imaginat că are şi master în robotică”, a declarat Silviana Cârdu, profesor de pian la Facultatea de Muzică.

Are un singur regret

Singura dezamăgire a Vioricăi a fost însă că experienţa şi-a spus cuvântul şi nu s-a putut măsura la lucrarea de dizertație cu colegii ei, specialişti în domeniu. „Am luat şase. Pentru că nu mă comparam cu restul. Ei lucrau în domeniu şi au adus lucrări pe care au putut să le aplice mult mai bine. Eu aveam la dispoziţie numai laboratoarele de la facultate”, a conchis aceasta.

Sursa: secretulcunoasterii.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *