Tudor Chirilă se numără printre vedetele care au reacţionat în urma crimelor de la Caracal, acesta fiind revoltat de situaţia în care a ajuns România, întreg sistemul fiind capturat de oameni incompetenţi,scrie fabricatinromania.info

Astfel, artistul şi-a strigat nemulţumirea în cadrul unui mesaj făcut public pe Facebook.

„Este greu să postezi obiectiv despre ce s-a întâmplat la Caracal. Toţi cei cu care am vorbit sunt indignaţi şi sufocaţi de sentimentul neputinţei. România a ajuns la un nivel pentru care trebuie inventat vocabular nou. Un vocabular şocant care să ne trezească. Incompetenţă, prostie, nepăsare, absurditate, rea voinţă, şmecherie, hoţie, hoţi, infractori, grup infracţional organizat, mafie politică, lipsă de empatie, politruci, nesimţire, neruşinare sunt cuvinte care şi-au pierdut forţa. Ultrafolosite, ele s-au tocit de sens. Am ajuns să vorbim despre absurd ca despre o plată a unei facturi. Nu mai avem capacitatea de a ne indigna. Nu ne mai indignăm în legătură cu nimic, la niciun fel de eveniment tragic care vorbeşte (a câta oară??) despre situaţia incredibilă în care a ajuns ţara noastră. Suntem lipsiţi de speranţa că putem să resetăm MENTALITATEA unui popor anesteziat definitiv, programat să nu vadă decât orizontul îngust individual în care ne zbatem ca nişte mormoloci căutând supravieţuirea. Este ceva iremediabil defect în felul în care acţionăm şi reacţionăm la evenimente tragice. Ce s-a întâmplat la Caracal este profund legat de ce s-a întâmplat la Colectiv sau în cazul Sorinei sau în miile de cazuri în care dramele individuale au loc cu concursul larg al unor autorităţi incompetente şi dezumanizate.

Dezumanizare e un cuvânt potrivit pentru ce trăim acum. Sensul în care îl folosesc e ăla care decojeşte de pe noţiunea de Om orice formă de minimă atenţie la lumea din jurul nostru, la nevoile celor de lângă noi. Nu mai trăim decât pentru noi, se vede în cum parcăm, în cum conducem, în cum ne vorbim, în cât de mult ne pasă de ceea ce avem în comun, în disperarea de a demonstra că interlocutorul nostru e prost.

Codul roşu al inteligenţei morale şi emoţionale s-a aprins de mult. Când prim ministrul ţării tale se numeşte Viorica Dăncilă şi când tot, dar absolut tot aparatul administrativ, de la guvern până la administraţiile locale, este capturat de o reţea bine pusă la punct de soldaţi ai şmecheriei şi căpătuielii, avem imaginea clară a României de azi. România este în colaps. Este bine să ştim asta în fiecare zi în care ne deplasăm pe stradă, pentru că se pare că nu suntem deloc la adăpost de asemenea tragedii, iar ţara nu pare să se repare. România este în stare de avarie, numai că pentru noi avarie a ajuns să aibă altă semnificaţie: e doar o formă de a anunţa că eşti ocupat, grăbit şi vii imediat după ce ai lăsat maşina blocând singura bandă a unei străzi sau o trecere de pietoni.

Nu ştiu care e soluţia la criza României. Nu am asemenea co mpetenţe. Ştiu doar că dacă vrem să mai avem vreo cât de mică şansă la decenţă trebuie să apelăm la educaţie. Un om căruia să-i pese de alţii şi să fie receptiv la comunitatea în care trăieşte se formează din creşă şi grădiniţă. Acolo unde educatoarea ar trebui să-i explice copilului că orice acţiune a lui are un impact în lumea în care trăieşte. Şi că inactiv şi nepăsător nu este o variantă. Cu condiţia ca educatoarea să fie educată. Nu ştiu însă cum ne putem educa noi, cei care vorbim despre educaţia copiiilor noştri şi întreţinem eşecul numit România, scrie clickpentrufemei.ro

PS. O familie este în doliu şi şi-a pierdut copilul de 15 ani. Copilul de 15 ani ar fi putut fi salvat. Oare reuşim cu adevărat să ne închipuim pentru o secundă ce trăiesc acei părinţi? Avem puterea să ne imaginăm pentru o secundă cum un perete imens de beton negru s-a prăbuşit asurzitor la un centimetru de ochii acestor oameni? Vedem cu ochii minţii cum ei nu mai întrevăd nicio speranţă? Nu, nu putem face asta.

PS2. Pentru Viorica Dăncilă şi „clasa politică” e doar o întâmplare nefericită, un viciu de sistem, o greşeală.

Pentru cetăţenii României este încă un „rezultat” al corupţiei şi coruptibilităţii”, a scris Chirilă pe Facebook

Gheorghe Dincă, un fost mecanic auto, a răpit, a violat şi a ucis două fete, în decurs de câteva luni. Luiza a dispărut de acasă la mijlocul lunii aprilie, iar în urmă cu o săptămână a dispărut Alexandra, o fată de 15 ani, care înainte de a fi ucisă a reuşit să sune la 112. Din păcate, însă, nimeni n-a mai putut s-o salveze.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *