Medicii specialiști recomandă ceaiul de ghimbir pentru rezolvarea sau ameliorarea diverselor probleme de sănătate.

Datorită faptului că este extrem de bogat minerale, principii active puternice și în vitamine, ghimbirul este utilizat cu succes în medicină, încă din antichitate, având un număr considerabil de beneficii pentru sănătatea noastră.

Preparat după rețeta corectă, cu lămâie și miere, ceaiul de ghimbir păstrează proprietățile ghimbirului, care ajută la slăbit și poate obține rezultate spectaculoase în lupta cu excesul de kilograme. Este, totodată, cea mai blândă formă de consum de ghimbir.

Atenție: consumul de ceai de ghimbir are și câteva contraindicații importante pentru unele categorii de afecțiuni și pentru femeile însărcinate.

Ghimbirul este recomandat ca adjuvant în tratamentul a numeroase afecțiuni, întărește sistemul imunitar, are un efect energizant și ne ajută să scăpăm de stres.

Rădăcina are în compoziție cantități considerabile de compuși activi, precum sogaoli, zingeron și gingeroli, și magneziu, zinc, potasiu. Mai conține și doze importante de vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6 și vitamina E.

În cazul în care suferiți de rău de avion, luați cu dumneavoastră, într-o sticluță mică, ceai concentrat din ghimbir proaspăt și beți-l chiar înainte de decolare. Cantitatea nu trebuie să depășească 100 de ml, altfel nu vă va fi permis accesul cu ea la controlul bagajelor.

Rețeta corectă

Se folosește numai ghimbir proaspăt, astfel vor avea efect maxim proprietățile benefice ale ghimbirului.

Ingrediente necesare: 4 cești de apă filtrată, cam 500 ml; o bucată de 6 cm de ghimbir proaspăt, tăiat în felii subțiri; miere și lămâie

Modul corect de preparare

Se pune apa pe foc și se așteptă până începe să fiarbă. Ghimbirul se decojește și se taie în felii subțiri, apoi se pun feliile în apă. Se lasă la fiert timp de 10-12 de minute, la foc mediu, după care se scot feliile de ghimbir. După ce ceaiul se mai răcește, se adaugă și zeama de lămâie și mierea, după gust. Se acoperă ceaiul, pentru a păstra compușii volatili.

În cazul în care acest ceai se folosește în pierderii în greutate, se adaugă scorțișoară și alte condimente care ajută la slăbit ( piper cayenne sau turmeric ).

Cât ceai se bea și când se bea?

Se începe prin a bea două căni pe zi, după masa de prânz și după cină, timp de două săptămâni. Apoi, se ia o pauză de o săptămână, după care se continuă administrarea. Se recomandă, de asemenea, un regim alimentar sănătos și mișcare.

Beneficii pentru sănătate

-Pentru aparatul digestiv

La nivelul aparatului digestiv, acest ceai are proprietăți coleretice și colecistochinetice, favorizând secreția bilei și motilitatea vezicii biliare.

Este un excelent stimulator stomacal, cu o acțiune benefică asupra cavității gastrice. În durerile abdominale, are efect calmant, ajută digestia, elimină gazele și neutralizează toxinele.

Băut zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariția diareii și a balonării, întrucât substanțele chimice din compoziția sa tonifiază musculatura tractului digestiv, împiedicând nivelul crescut de acid gastric să provoace arsuri stomacale.

-Pentru răceală

Fiind un calmant ideal în sinuzită, în inflamațiile gâtului, pentru tuse și răgușeală, febră și ajutând la eliminarea de mucozități și de congestii respiratorii, este un bun remediu și pentru răceli.

Gingerolul, substanța activă principală din ghimbir, omoară rapid rinovirusul, care reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor.

În caz de răceală, se adaugă în ceaiul de ghimbir un vârf de linguriță de scorțișoară și lămâie. Se beau 1-2 căni pe zi, de ceai cald, până la dispariția simptomelor specifice.

-Împotriva răului de mișcare

O ceașcă de ceai de ghimbir băută înainte de a călători ajută la prevenirea vărsăturilor și greței asociate cu răul de mașină sau de avion.

-Pentru aparatul circulator

Acest ceai este excelent și pentru circulația sângelui, întrucât previne formarea cheagurilor de sânge și ajută la transportul oxigenului și a substanțelor nutritive către toate organele vitale din corpul nostru.

Mineralele și aminoacizii reduc semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare.

-Împotriva afecțiuni ale articulațiilor

Se administrează, de 2-3 ori pe săptămână, o cană de ceai. Face minuni pentru sănătatea articulațiilor, prevenind temuta artrită reumatoidă. Compușii activi din ghimbir inhibă enzimele COX-1 și COX-2, responsabile de apariția inflamațiilor din organism.

A se acorda o mare atenție la administrarea acestui ceai în combinație cu medicamente non-steroidiene, pentru că există riscul de sângerări și alte efecte secundare adverse.

-Pentru rinichi

Beneficiile ghimbirului împotriva indigestiei și a grețurilor ajută pacienții care suferă de afecțiuni ale rinichilor, atunci când prezintă aceste simptome. Se recomandă consultarea unui medic.

Cum se utilizează ceaiul pentru slăbit?

Acest ceai ajută digestia prin stimularea mișcărilor peristaltice la nivelul intestinelor și stomacului. În acest fel, mâncarea este bine procesată și organismul elimină mult mai ușor substanțele nefolositoare.

Ghimbirul este una dintre cele mai eficiente plante care ajută la pierderea naturală în greutate, întrucât are puternice proprietăți termogenice ( crește temperatura corpului ), stimulând în acest fel accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor.

În plus de asta, reglează și secreția de cortizol, care, în exces, susține depunerea de țesut adipos în zona abdominală și creșterea în greutate.

Este un inhibitor al foamei, ajutând astfel, în mod indirect, la slăbit. Un studiu realizat în 2018, de cercetătorii de la Institute for Human Nutrition de la Columbia University, a ajuns la concluzia că ceaiul de ghimbir creează o senzație de sațietate și o și menține pentru mai mult timp, astfel fiind ideal pentru a fi băut după mesele principale, în scopul reducerii poftei de a mânca între mese.

Prea mult ceai de ghimbir poate face rău?

Un posibil efect secundar al consumului de ceai de ghimbir în exces, este senzația de usturime la stomac asemănătoare cu cea care se simte atunci când se mănâncă ardei iute sau alte alimente picante.

Este posibilă și alergia la ghimbir, în cazul unei erupții cutanate sau în caz de disconfort în gură sau stomac.

Cum se păstrează ghimbirul?

Se depozitează într-un loc răcoros, uscat și întunecat. A nu se păstra la frigider, nici după tăierea rizomului, deoarece se va deshidrata. Rizomii se utilizează în termen de 2-3 săptămâni, în vederea obținerii efectelor optime.

Ghimbirul este antiinflamator?

Ghimbirul conține proprietăți antioxidante, anticancerigene și antiinflamatorii. Astfel, întărește imunitatea generală a organismului nostru.

Precauții și contraindicații

Acest ceai nu se recomandă a fi folosit de către persoanele cu inflamații ale stomacului sau plămânilor.

Efectele secundare sunt rare și apar doar atunci când se folosește fără discernământ și se consumă în cantități mari, zilnic.

Se recomandă prudență în cazul femeilor însărcinate, persoanelor cu pietre la fiere și se interzice consumul cu două săptămâni înainte de orice fel de intervenție chirurgicală.

Ghimbirul poate prelungi starea de somn dacă este luat împreună cu barbituricele.

Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbția fierului și a vitaminelor liposolubile din organismul nostru.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *