Raed Arafat. şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), i-a avertizat duminică pe români să fie pregătiţi pentru pene majore de curent în perioada următoare, subliniind că le-a solicitat deja prefecturilor să verifice dacă spitalele şi alte instituţii esenţiale sunt pregătite în cazul unui blackout masiv.

Ce trebuie să conţină trusa de urgenţă, indicaţiile lui Arafat
Raed Arafat a vorbit despre posibila întrerupere a alimentării cu energie electrică în contextul iernii care urmează să se instaleze şi nu neapărat a conflictului ruso-ucrainean, care a privat deja de electricitate jumătate din Republica Moldova, în această săptămână.

“Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme.

Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Şeful DSU le-a reamintit românilor ce trebuie să conţină trusa de urgenţă pe care trebuie să o aibă la îndemână în cazul unei pene de curent de lungă durată.

Astfel, fiecare gospodărie trebuie să deţină o sursă de iluminat, tip lanternă, să aibă rezerve de hrană neperisabilă, minim 2 litri de apă de persoană/zi, pentru cel puţin trei zile, cât şi o rezervă de medicamente pentru persoanele cu probleme cronice. Toate aceste componente ale trusei de urgenţă trebuie să fie într-o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile unei familii timp de minim 72 de ore.

În acelaşi timp, Raed Arafat a mai arătat că a trimis deja o adresă către prefecţi pentru a verifica dacă spitalele şi alte instituţii au sau nu generatoare. “Spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital”, a spus Raed Arafat.

Totuşi, şeful DSU a arătat că şi alte entităţi trebuie să fie pregătite corespunzător pentru a face faţă unei întreruperi a alimentării cu energie. “Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze”, a mai subliniat Arafat.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *