Incendii provocate de vânturile fierbinți au apărut joi în sudul Italiei, la o zi după ce o stație de monitorizare din Sicilia a raportat o temperatură de 48,8 Celsius, despre care unii oameni de știință cred că ar putea fi cea mai ridicată din istoria europeană, relatează Mediafax, citând Reuters. Temperatura record, care trebuie verificată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), a fost raportată aproape de orașul Siracuza, în sud-estul insulei Sicilia.

„Dacă datele sunt validate, ar putea deveni cea mai mare valoare înregistrată vreodată în Europa, depășind recordul anterior de 48 de grade măsurat la Atena pe 10 iulie 1977”, a scris meteorologul Manuel Mazzoleni pe 3Bmeteo.com, un site de specialitate.

Pompierii au declarat pe Twitter că au efectuat peste 500 de operațiuni în Sicilia și Calabria în ultimele 12 ore, folosind cinci avioane pentru a încerca să stingă flăcările. Ei au spus că situația este acum „sub control” pe insulă.

Au fost raportate pagube grave și în Calabria, vârful „cizmei” Italiei, unde unele familii și-au părăsit casele și un bărbat a murit miercuri.
Se așteaptă ca temperaturile să crească în mai multe orașe italiene, inclusiv în capitala Roma, vineri, când canicula ar putea atinge apogeul, potrivit unui buletin al ministerului sănătății.

Val de căldură extremă în Tunisia. Record de 48 de grade Celsius
Un val de căldură s-a abătut asupra Tunisiei, unde marţi au fost înregistrate recorduri de temperatură de către Institutul Naţional de Meteorologie, în special în nordul şi centrul ţării, informează Agerpres, citând AFP. În capitala Tunis, mercurul din termometre a ajuns la 48 de grade Celsius marţi la prânz, cea mai ridicată temperatură înregistrată de la recordul de 46,8 de grade Celsius din 1982.

Temperaturile au urcat cu 9-15 grade Celsius peste normele sezoniere, în special în nord şi centru-est, potrivit Institutului menţionat, care prognozează o „scădere treptată” a temperaturilor începând de joi. Recorduri de temperatură au fost înregistrate duminică şi în sudul ţării, unde temperaturile au ajuns la 48,5 grade Celsius, potrivit aceleiaşi surse.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *