Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, fost senator de California, intră în istorie drept prima femeie, prima femeie de culoare şi prima femeie cu origini asiatice care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

Moment istoric: Transfer de putere la Washington. Ceremonia de învestire a președintelui ales – Joe Biden a depus JURĂMÂNTUL: ”Dragi americani, este ziua Americii, este ziua democrației”
Kamala Harris s-a născut în Oakland, în California, pe 20 octombrie 1964. A făcut cinci ani de școală în Canada, la Montreal, acolo unde ea și sora sa au însoțit-o pe mamă, care primise o slujbă de profesor la McGill University. A mers la colegiu în Statele Unite, patru ani la Howard University.

„Numele meu se pronunță comma-la, ca în cazul semnului de punctuație ( n.red. – comma, în engleză înseamnă virgulă)”, scria Kamala Harris în autobiografia ei din 2018, „The Truth We Hold” („Adevărul pe care îl deținem ”- n.red.).

Kamala Harris, fiică a unei indience și a unui jamaican, explica numele său indian: „floare de lotus”, un simbol puternic în cultura indiană. „Un lotus crește sub apă, florile lui se ridică la suprafață, în timp ce rădăciunile lui sunt bine ancorate pe fundul râului”, spunea Harris.

În copilărie, Kamala și sora ei, Maya, au crescut într-o casă unde se asculta mult muzica artiștilor americani de culoare. Mama ei, cercetătoare în domeniul cancerului, cânta gospelurile Arethei Franklin, în timp ce tatăl ei, care preda economie la Universitatea Stanford, era un iubitor de jazz. Mama sa a terminat Universitatea din Delhi la vârsta de 19 ani și a plecat din India în 1958 pentru a face un doctorat în nutriție și endocrinologie, ulterior devenind cercetător specializat în cancerul de sân. Și-a luat doctoratul la vârsta de 25 de ani, în 1964, în același an în care a născut-o pe Kamala. Shyamala Gopalan și Donald Harris s-au despărțit când Kamala avea cinci ani.

Kamala a călcat pe urmele părinților săi. După cei patru ani la Howard, a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda. A devenit apoi procuror-șef la San Francisco, în 2003, apoi a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție importantă în cel mai populat stat al Americii.

În timpul celor aproape două mandate de procuror general, Kamala Harris a intrat în politică,în Partidul Democrat. În 2017 a fost aleasă senator de California în Congresul SUA.

Kamala Harris e căsătorită cu avocatul Douglas Emhoff din 2014. Nu au copii împreună. Kamala Harris, căreia în familie i se spune „Momala”, a devenit mamă vitregă pentru cei doi copii ai soțului său, pe care îi are dintr-o căsătorie anterioară.
Sursa realitatea.net


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *