Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în România crește pe zi ce trece și atârnă tot mai greu pe umerii medicilor din întreaga țară. În ultimele 24 de ore au fost raportate nu mai puțin de 592 de cazuri noi de îmbolnăvire și 13 decese, toți pacienții prezentând comorbidități.

În ciuda situației care tinde să devină critică, mulți dintre cetățeni ignoră în continuare avertismentele lansate aproape în disperare de autorități și încalcă toate măsurile de distanțare fizică. Ba chiar sunt de părere că această boală nici măcar nu există și că rudele celor decedați ar primi, de fapt, bani pentru a susține că au murit de COVID-19.

Totul, cu scopul de a „umfla” bilanțul și de a semăna panică în rândul populației pentru a putea institui apoi starea de urgență. În speranța că va reuși să demonteze odată pentru totdeauna teoria care a câștigat mii de adepți în ultimele luni, medicul Alexandru Rafila a explicat faptul că membrii familiei nu au niciun cuvânt de spus când vine vorba despre completarea certificatului de deces, responsabilitatea revenindu-i în exclusivitate medicului.

Alexandru Rafila le dă o replică dură celor care încă mai cred că familiile decedaților sunt plătite să susțină că aceștia au murit de COVID
„E o prostie fiindcă certificatul de deces este completat doar de medic și membrii familiei nu au niciun cuvânt de zis. De ce ar mări cineva numărul de morți când și așa mor mulți oameni?”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie la Digi 24.

„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, dar punctul principal trebuie să fie nu numărul de cazuri diagnosticate ci cazurile grave care au nevoie de terapie intensivă și care încalcă spitalele”, a mai spus specialistul.

„Bolile transmisibile trebuie ținute sub control”
Totodată, acesta a subliniat faptul că politicile publice şi mesajele legate de criza sanitară pe care o traversăm ar trebui să fie făcute doar de specialiști în domeniu. Doar așa putem ține sub control o boală transmisibilă precum virusul SARS-COV-2.

„Aceste boli transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice, mesajele legate de acest domeniu care este foarte sensibil ar fi bine să fie făcute de către profesionişti sau de către persoane care au înţelegerea lucrurilor legate de aceste domenii, pentru că, altfel, mesaje confuzive transmise de tot felul de persoane publice nu fac altceva decât să alimenteze ignoranţa şi să determine comportamente la risc.

Ar trebui să facem mai mult apel la profesionişti. Am văzut în ultimele luni de zile tot felul de comentarii legate de virusul COVID care a slăbit, care a obosit şi aşa mai departe făcute de către persoane într-adevăr cu reale talente scriitoriceşti, dar cu foarte puţine cunoştinţe medicale”, a explicat Alexandru Rafila.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *