Dr. Alexandru Rafila ii avertizeaza pe romani in legatura cu un al doilea posibil val de infectari, in toamna. Totodata, medicul nu exclude varianta inchiderii scolilor si in luna septembrie, daca se constata noi imbolnaviri. El spune ca expunerea copiilor la un nou pericol ar fi cea mai mare greseala. Autoritatile trebuie sa analizeze bine situatia si sa ia masurile cuvenite, la timpul potrivit.

Alexandru Rafila avertizeaza populatia: ”Sa fim pregatiti in septembrie”

Medicul precizeaza ca trebuie avuta atentie sporita in luna septembrie, cand se incep scolile. Nu exista inca o dovada clara ca va fi un al doile val, dar pornind de la ideea ca virusul gripal actioneaza atunci cand se raceste, este posibil ca si noul virus sa revina in forta.

Alexandru Rafila spune ca ar trebui ca numarul elevilor sa fie mai mic intr-o clasa, dar si masurile de igiena sa fie coespunzatoare. Scolile trebuie sa fie dotate cu dezinfectat, sapun si tot ce tine de igiena.

”Este o masura rationala sa inchizi scolile, dar nu putem sa continuam asa la nesfarsit. Sunt doua elemente care trebuie luate in considerare. Sa le inchizi atunci cand e momentul potrivit, sa nici nu intarzii, dar sa nici nu grabesti inchiderea scolilor, de exemplu, daca nu exista niciun fel de transmitere comunitara, si al doilea element este pregatirea scolilor pentru deschiderea anului scolar, incat chiar daca in luna septembrie o sa avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, sa fim pregatiti ca sa nu apara incidente asemanatoare cu cele din Israel, sa punem mai putini elevi in clasa, sa decalam programele, sa introdcem masuri igienice stricte, astfel incat sa avem lucrurile cat de cat sub control in sezonul rece.”

Autoritatile sunt cele care decid inchiderea scolilor, in momentul in care apar probleme majore

”Opinia mea este ca autoritatile vor lua decizia sa inchida scolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui sa existe o masura generala pentru ca daca infectia va fi tinuta sub control la nivel national atunci masurile trebuie sa fie delimitarea transmiterii, inchiderea focarelor”, a mai spus Alexandru Rafila.
Sursa fabricatinromania.info


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *