Poate ca unii dintre dumneavoastra au gustat deja din ele, anul acesta. Altora poate vi se par ca preturile de pe tarabe la punguta cu urzici inca pisca la buzunar. Dar nu va zgarciti cand vine vorba sa le cumparati. Nici nu stiti ce bogatie exista in aceasta urzica care creste pe unde nu te-ai gandi, dar mai ales la margine de padure si in camp, mentioneaza exquis.

In copilarie, era chiar o traditie in perioada martisorului. Cu mainile goale, fara manusi sau foarfeci, mama mergea in locuri doar de ea cunoscute si venea cu traista plina de urzici. Le oparea, le freca putin cu malai, sare si usturoi verde si apoi le punea la foc cu putin ulei si un praf de faina ca sa se lege. Iesea o ciulama verde, iar noi, copiii, ne strambam pana bagam lingura in farfurie. Erau perfecte la gust si tata ne spunea ca ”ne schimba sangele”.

Miracolul primaverii

Ei bine, tata stia el ce stia. Pentru ca beneficiile micutei plante cu frunze verzi-maronii sunt de-a dreptul fabuloase. Dupa o iarna in care organismul a fost privat de importante substante nutritive, urzicile fac minuni. Pe cat sunt de accesibile, pentru ca asa cum va spuneam, primavara apar prin toate locurile, pe atat este de bogata in minerale si vitamine.

Urzicile ajuta la curatarea organismului, au proprietati analgezice, lupta cu anemia si cu diabetul, sunt bogate in fier si in magneziu si intaresc sistemul imunitar. In anumite zone, li se spune ”focul vindecator” pentru ca piscaturile lor dau senzatia de arsura.

Urzica lupta cu anemia si cu diabetul – Inca din batrani, urzica e nu doar o planta comestibila, buna de pus pe masa, ci mai ales o planta medicinala. Cercetatorii au stabilit ca un consum regulat de ceai de urzica, de exemplu, este o terapie ieftina si excelenta pentru combaterea anemiei, datorita continutului ridicat de fier si de magneziu. De altfel, specialistii sustin ca planta are si proprietati hemostatice si remineralizante.

Medicii recomanda consumul de urzici si in cazul bolnavilor de diabet. Sucul de urzica proaspata ar ameliora simtitor situatia pentru ca are proprietatea de a scadea glicemia. Ceaiul de urzica este bine-venit si suferinzilor cu afectiuni cardiace, in hipertensiunea arteriala sau alergii.

De asemenea, frunzele de urzicile, fierte si preparate ca o pasta, aplicate direct pe locul inflamat, pot calma durerile reumatice. Compresele cu ceai au, de asemenea, sunt un excelent cicatrizant.

Doamnelor, nu va speriati ca va urzicati – Nu va speriati si cautatile de indata daca vreti sa aveti un par bogat, frumos si sanatos. Pentru ca specialistii sunt convinsi ca urzica combate caderea parului, dar si matreata. E bine daca folositi deja un sampon pe baza de extract din urzica, dar ideal ar fi daca de trei ori pe saptamana v-ati spala parul cu urmatorul amestec: un kilogram si jumatate de urzici, fierte in cinci litri de apa.

Pe noi, femeile, ne ajuta sa ”ne reparam” aproape orice coltisor din corp si sunt atat de generoase in ceea ce ne priveste. Cred ca putine dintre noi stiu ca ajuta mult dupa o nastere. In primul rand, consumul de urzica stimuleaza lactatia mamei. In al doilea, pentru ca are incredibile proprietati de regenerare, ajuta la recuperarea rapida si redau energia.

Femeilor care intra la menopauza sau tinerelor care sunt la inceputul perioadei de menstruatie, li se recomanda ceaiul de urzica, pentru un tonus ridicat.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *