Valoarea tichetelor de masă rămâne la 15,18 lei. Practic nimic nu se schimbă până în martie 2020, în urma unui ordin oficializat pe 23 septembrie prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 770. vă reamintim că ultima creștere a unui tichet de masă a fost făcută la începutul anului 2018. „Pentru semestrul II al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, (…), nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei”, conform documentului oficial, scrie fanatik.ro

Valoarea tichetelor de masă rămâne la 15,18 lei

„Valoarea nominala (..) se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 şi martie 2020”, conform documentului. Bonurile de masă se pot acorda lunar salariaților și pot fi utilizate doar pentru achiziția de alimente sau achitarea meselor. Valoarea stabilită de stat este maximală, astfel că angajatorii pot decide și valori mai mici. Tichetele de masă se pot tipări atât pe hârtie, dar pot avea și suport electronic.

Întreaga discuție după ce 5 parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care au solicitat majorarea tichetelor. Valeriu Steriu, Violeta Răduţ, Liviu Ioan Balint, Dumitru Gherman şi Ioan Terea au argumentat că suma actuală este cea mai mică din Europa şi este insuficientă pentru achiziţia unei mese de prânz. „Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care vaoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei.

Anul viitor ar putea aduce o majorare

Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea mesei de prânz. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, spuneau deputații social democrați.

Mai mult de atât, cei 5 au încercat să le explice colegilor că valoarea pe zi a tichetului de masă în România este printre cele mai mici din Europa, având în vedere că ajunge la aproximativ 3,21 euro, în timp ce în Spania este de 11 euro, în Belgia de 8 euro, în Franţa de 11,04 euro, în Grecia de 6 euro, iar în Portugalia de 7,63 euro.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *