Ce nu ai voie să faci niciodată în caz de cutremur. Sfatul util care îți salvează viața. Care sunt regulile de comportare rațională într-o asemenea situație neașteptată având în vedere că România are seisme frecvente.

Ce nu trebuie să faci în situația unui seism. Îndrumările pe care trebuie să le știi pentru a nu-ți pune în pericol existența
Specialiștii ne recomandă să fim întotdeauna pregătiți pentru eventualele cutremure care pot lovi țara noastră care se află într-o regiune predispună la astfel de evenimente. Vrancea și Făgăraș – Câmpulung sunt zone seismice puternice.

În cazul unui șoc de acest gen nu este indicat să folosim lifturile și să coborâm pe scări, spun experții. În plus, e foarte important să nu intrăm în panică și să ne păstrăm calmul pentru a fi de ajutor și celorlalți, mai ales copiilor.

Nu fugiți pe ușă și nu săriți pe fereastră. De asemenea, nu alergați în stradă sau pe stradă, ar fi bine să vă deplasați calm spre un loc deschis și sigur, cât mai departe de clădirile înalte care pot cădea în urma cutremurului.

Totodată, stați departe de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot porni alunecări de teren. Nu încercați să porniți gazul care a fost oprit automat sau a fost închis de unul dintre membrii familiei dumneavoastră.

Lăsați compania de gaze să facă acest lucru atunci când va fi posibil. În plus, nu folosiți chibrituri, brichete, echipamente electrice până nu sunteți siguri că nu există scurgeri de gaze.

În situația unui seism telefoanele funcționează numai pentru apeluri de urgență. Folosiți-le numai în acest scop, nu țineți liniile ocupate pentru că alți oameni ar putea avea nevoie de ele.

E indicat să stați așezați, nu în picioare pentru că mișcarea Pământului vă poate dezechilibra și vă poate răni.

Îndemnuri prețioase în cazul unui seism puternic
În aceeași notă, specialiștii din țara noastră ne atrag atenția și asupra faptului că nu trebuie să așteptăm pompierii, medicii sau poliția pentru că aceștia s-ar putea să fie ocupați în altă parte.

După terminarea cutremurului e bine să așteptați o vreme și să nu părăsiți spațiul sigur în care vă aflați. Pot apărea replici care vă pot pune viața în pericol. E foarte important să nu mișcați persoanele rănite, așteptați cadrele medicale.

Dacă vă aflați într-un loc public, un metrou sau alte spații, nu alergați către ieșire! Nu ieșiți din mașină, dacă vă surprinde un cutremur pe stradă. Stați departe de firele de înaltă tensiune căzute și așteptați ajutorul echipei de intervenții.

Nu aprindeți lumina în încăperea în care vă aflați și nu încercați să salvați obiectele din casă. Nu luați niciodată lucruri inutile care vă pot îngreuna situația și mai mult.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *