Comisia Europeană a precizat, vineri, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii.

Ce se întâmplă cu pensiile din România după anunțul Comisiei Europene. Reacția ministrului muncii, Marius Budăi
În acest context, pensionarii din România au început să se teamă în privința majorărilor de venituri prevăzute de la 1 ianuarie 2023.

Cetățenii sunt liniștiți de Guvern. Ministrul muncii, Marius Budăi, garantează că majorarea pensiilor din debutul anului viitor nu va fi afectată acum.

”Această majorare de acum (n.r. 1 ianuarie 2023) nu este afectată de acest procent”, a spus ministrul social-democrat, la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, Budăi avertizează că prevederea de 9,4% pentru pensii din PNRR ar putea afecta viitoarele creșteri de pensii.

”Problema este pentru majorările următoare și pentru rezolvările inechităților.

Însă, răspunsul venit de la Comisia Europeană, la inițiativa unei publicații din România, a fost un răspuns care a fost scris în conformitate de funcționari probabil de la Comisia Europeană, în conformitate cu PNRR actual.

Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă”, a mai spus ministrul muncii.

Marcel Ciolacu, poziție similară cu cea a ministrului muncii
La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima.

”Dacă nu scoatem acel 9,4%, această mărire pe care o să o avem la pensii din 1 ianuarie, şi din punctul meu de vedere pensiile mici trebuie să fie mărite cu un procent mai mare de 15%, altfel nu putem crea un echilibru, atunci ar fi ultima mărire.

Este foarte posibil ca întreaga Europă, acest procent se raportează la PIB, să intre, Doamne fereşte, într-o recesiune. Atunci nu se mai măreşte PIB, Doamne fereşte se micşorează şi nu te mai încadrezi în cei 9,4%. Deci până când? Până în 2070. Ca să vedeţi câtă minte au avut să treci un procent până în anul 2070”, a spus liderul social-democraților, vineri, într-o conferință de presă.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *