Mararul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii si al feminitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate si in farmacopeea egipteana de acum 5000 de ani.

Pe langa faptul ca ofera o savoare inconfundabila mancarurilor, mararul, terapeutul aromat din gradina, are beneficii nu doar culinare. Acesta stimuleaza digestia, inlatura tulburarile menstruale, combate depresia, intareste oasele si creste fermitatea sanilor.

Efectele mararului asupra sanatatii
Bogat în potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreaza anxietatea si epuizarea nervoasa, insomia, tulburarile digestive, intareste unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4% (in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte), calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mararul are proprietati digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie.

Sub forma de infuzie, mararul stimuleaza sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap, tusea, stimuleaza lactatia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal. Se pare ca are chiar si proprietati afrodisiace.

Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului
1. Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.

2. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de 2 saptamani ajuta la prevenirea si combaterea calculilor, cistitelor si infectiilor renale.

3. Calmeaza durerile abdominale. Mararul actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale si limiteaza acumularea de gaze. Uleiul esential de marar, adaugat in ceai combate gazele intestinale si balonarea. Este eficace impotriva durerilor menstruale, a colicilor si a problemelor hepatice.

4. Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.

5. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.

6. Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.

7. Este de ajutor in tulburari menstruale. Fitoestrogenii continuti de marar si flavonoi­dele, ajuta la combaterea durerilor menstruale. Astfel, pentru a evita aparitia durerilor, mananca frunze proaspete de marar pe toata perioada menstruatiei. Pe de alta parte, acest remediu stimuleaza secretia de lapte la femeile care tocmai au nascut, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, fiind recomandat celor care sufera de hirsutism si trateaza amenoreea (lipsa menstruatiei).

8. Improspateaza respiratia. Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. Folosit in ingrijirea dentitiei, aceasta planta curata in profunzime dintii si gingiile, reusind sa opreasca proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de marar putand calma durerile.

9. Vitamina C continuta de marar are rol antioxidant si lupta impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii rapide a celulelor. De asemenea, scade riscul de ateroscleroza, cancer de colon si complicatii ale diabetului (de pilda bolile de inima).

10. Fibrele din marar reduc colesterolul din sange, iar potasiul normalizeaza presiunea sangelui.

11. Uleiul esential de marar poate opri sforaitul, fiind de ajuns sa turnati cateva picaturi de ulei pe un prosop asezat pe perna.

Cresterea sanilor cu tinctura din seminte de marar ?
Unii nutritionisti afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Retete naturale pe baza de marar
Mararul poate fi folosit pentru a inlocui sarea in alimentatia persoanelor care sufera de hipertensiune.

Infuzia cu marar (folosita pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeti o crenguta de marar intr-o ceasca de apa si lasati la infuzat cateva minute. Infuzia trebuie bauta calda.

Infuzia din seminte de marar va ajuta in cazul in care aveti indigestie, colita, hipoaciditate, gastrita, balonare, flatulenta.

Apa de marar: adaugati 1 lingurita de seminte de marar macinate intr-o ceasca cu apa fierbinte si lasati sa infuzeze cateva ore. Filtrati si indulciti cu miere. (Pentru copii reduceti cantitatea de seminte la jumatate.)

Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.

Ceai de marar – se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.

Daca doriti sa scapati de un ulcior sau de inflamatii, apelati la compresele cu exctract lichid din seminte de marar. Iar baile cu acest extract sunt utile impotriva hemoroizilor.

Contraindicatii si precautii
Remediile cu marar nu sunt recomandate inainte de 14 ani, in caz de chisturi ovariene si/sau mamare, de tumori, in caz de histerectomie recenta sau in cazul afectiunilor sistemului nervos.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *