La aproape 30 de ani de la Mineriada din 1991, în urma căreia a fost forțat să-și dea demisia din funcția de premier, Petre Roman rupe tăcerea.

Petre Roman a simțit pe pielea lui ce înseamnă presiunea protestelor minerilor. În urma Mineriadei din septembrie 1991, Roman și-a dat demisia din funcția de premier al României.

La aproape 30 de ani de atunci, Roman a declarat că „o mafie politică, care era la vârful României, a decis că Guvernul Roman trebuie să plece”.

Totodată, Petre Roman susține că minerii și Miron Cozman, liderul de atunci din Valea Jiului, au fost folosiți ca „unealtă”.

În privința situației actuale, el i-a dat un sfat premierului Florin Cîțu. Potrivit lui Petre Roman, Guvernul Cîțu trebuie să le ofere minerilor un pachet, prin care să rezolve atât problema socială, cât și pe cea economică.

„O mafie politică a decis că Guvernul Roman trebuie să plece”
„Florin Cîțu ar trebui să judece de urgență problemele sociale. La vremea respectivă, a fost o acțiune pur politică, adică a fost o mafie politică, care era la vârful României și care a decis că Guvernul Roman trebuie să plece, și care a folosit mineri, pe Miron Cozma în primul rând, ca unealtă.

Sfatul meu pentru prim-ministru este ca să fie un pachet: problema socială și problema economică. Ar trebui să fie o perspectivă asumată consensual. Aici nu ne mai jucăm. PSD-ul joacă la oportunism politic”, a declarat, la ZF Live, Petre Roman.

Guvernul Cîțu a făcut PACE cu minerii
După o întâlnire cu o delegație a minerilor din Valea Jiului, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că aceștia își vor primi banii.

Cei aproape 3.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile în trei tranşe, prima fiind acordată pe 25 şi 26 februarie.

„Astăzi (nr. – luni) vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăţilor, rezultată din ordonanţa de urgenţă. Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează – plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră la pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă”, a declarat Turcan, luni, după întâlnirea cu reprezentanții minerilor.

„Am agreat ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 minerii să poată să încaseze drepturile restante şi o parte din beneficiile restante, cum sunt tichtele de masă şi banii de transport, şi un alt mare avantaj al acestei soluţii este că toată compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung”, a mai spus ea.
Sursa bugetul.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *