În acest moment, vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și de 61 de ani și 6 luni pentru femei, urmând ca, în ianuarie 2030, aceasta să crească la 63 de ani, conform Legii nr. 263/2010.
În acest context, reporterul Bugetul.ro a contactat-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, pentru a afla dacă, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor pregătite de Guvernul Cîțu, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 63 de ani.
Practic, am vrut să aflăm dacă se va umbla la vârsta de pensionare pentru femei și dacă aceasta va fi modificată mai repede decât este precizat în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că actualul Executiv nu are ca scop modificarea vârstelor de pensionare existente în acest moment.

„Proiectul care privește evaluarea și recalcularea pensiilor din sistemul public nu are în vedere modificarea vârstelor de pensionare existente în acest moment”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Raluca Turcan.

Pensionarea la 70 de ani va fi o opțiune, nu o obligație
Pe de altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale ne-a vorbit despre un al doilea proiect de lege, prin care se va introduce posibilitatea optării pentru pensionare la 70 de ani.

Totuși, acesta va fi o opțiune, nu o obligație, a subliniat, pentru Bugetul.ro, Turcan.

„Avem totodată în lucru un alt proiect de lege care vizează introducerea opțiunii între pensie și salariu la stat, cu posibilitatea optării pentru pensionare la 70 de ani.

În această privință, modificările pe care le avem în vedere vizează opțiunea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, în măsura în care angajatul își dorește acest lucru, tocmai pentru a evita situațiile în care se cumulează pensia cu salariul de la stat.

Este vorba însă de o opțiune, nu de o obligație”, a mai spus șefa Muncii, pentru Bugetul.ro.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *