Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că România are ”vreo 60.000 de doze în acest moment” când a fost întrebat despre vaccinul Moderna.

Cîțu a mințit fără să clipească, deși știa clar că în țara noastră ajunsese, până la momentul declarației sale, un singur transport de vaccinuri de la Moderna, de 14.000 de doze, cel de pe 12 ianuarie. De atunci și până pe 27 ianuarie, când Cîțu a făcut declarația, Moderna nu a mai livrat țării noastre nicio tranșă de vaccin. Asta, deși, dacă ne luăm după premier, România a primit câte 14.000 de doze săptămânal.

Abia sâmbătă a ajuns în țară al doilea transport de vaccin Moderna, dar nu 14.000 de doze, cum spunea Cîțu, ci 21.600 de doze. Dacă le adunăm, putem spune că România deține 35.600 de doze de vaccin Moderna, adică cu 25.000 mai puține decât declara premierul.

Întrebat de ce nu au fost folosite doze de vaccin Moderna, Cîțu a explicat: „Nu le-am pus încă să fie folosite pentru că erau prea puține, dar acum le punem. Bineînțeles că trebuie să ținem cont și de rapel, de aceea trebuie să fim foarte atenți când se face programarea”.

O altă minciună spusă de Cîțu în aceeași zi este că România urmează să aibă 90.000 de doze de la Moderna. „Așteptăm să fie până la 90.000 de doze în perioada următoare. Dacă veneau puțin mai repede n-ar fi trebuit să facem acea ajustare pentru că erau exact ceea ce nu primisem de la Pfizer.”, a spus prim-ministrul, mințind opinia publică și jurnaliștii. Așa cum am menționat mai sus, după două transporturi, România deține doar o treime din cantitatea de vaccin Moderna anunțată de Florin Cîțu.
Sursa stirpesurse.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *