Profesorul Adrian Streinu-Cercel (PSD) a cerut să intre la Antena 3 după ce senatorul Diana Șoșoacă (AUR) a spus informații imprecise în emisiune.

Invitată la postul de televiziune, Șoșoacă a dat informații imprecise legate de acuratețea testelor PCR la identificarea noului coronavirus, spunând că acestea au o marjă de eroare de 35%-65% și că pot fi pozitive la toate coronavirusurile, nu doar la SARS-CoV-2 (n.r., aceste date sunt demontate de prof. Streinu-Cercel).

„Aceste teste PCR sunt de înaltă fidelitate și spun exact diagnosticul pentru că ele caută martorul genetiv de virus. Aceste teste sunt sigure, sunt fiabile și au o sensibilitate de peste 98%. Orice pacient care are test PCR pozitiv pentru noul coronavirus este un pacient care este infectat cu SARS-CoV-2. Covid-19 este boala pe care o provoacă acest virus SARS-CoV-2. Deci testele PCR sunt pentru virusul care se cheamă SARS-CoV-2”, a spus Cercel.

Nivel de eroare extrem de scăzut. Nu există teste fals pozitive

După ce moderatorul i-a repetat informațiile oferite de Șoșoacă, care-l citează pe medicul Ionuț Ciuhodaru, Cercel a fost întrebat despre nivelul de eroare al testelor RT-PCR. „Nivelul de eroare este undeva 2% rezultate fals negative. Nu se pune problema să fie fals pozitive”, a spus profesorul, fiind contrazis de senatorul AUR cu „Există fals pozitive”.

„Nu există, doamnă! Lăsați-mă, în acest domeniu mă pricep și eu cât de cât. Dumneavoastră vă pricepeți la avocatură, eu mă pricep la domeniul medical. Vă rog să mă lăsați voie să vorbesc. Este vorba de medicină și nu aveți voie să vă băgați în problemele de medicină”, a spus răspicat Cercel, contrazis din nou. „Am dreptul pentru că sunt un cetățean român care plătește drepturi și impozite, am toate calitățile”, a reacționat Șoșoacă. „Nu, nu aveți voie! Dreptul îl aveți. Nu aveți voie să vă dați cu presupusul despre testele din România”, a continuat Cercel.

Testele Real Time PCR sunt omologate în România

După ce a spus că testele RT-PCR nu sunt omologate în România, profesorul a răbufnit: „Cum nu este omologat în România, doamnă, cum puteți vorbi așa ceva? Stimată doamnă, Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș» este omologat de către OMS. Vă rog să nu mai introduceți date false în această ecuație”.

„Introduceți date generale care nu fac altceva decât să perturbe percepția oamenilor despre diagnostic”, a spus profesorul, după care Șoșoacă a venit cu o altă informație greu de verificat. „Laboratoarele au făcut teste fals pozitive”, a declarat senatoarea.

„Stimată doamnă, rugămintea mea este să nu mai introduceți date false. Dumneavoastră nu aveți calitatea să faceți un diagnostic medical. Atât timp cât nu aveți această calitate, vă rog să nu mai informați lumea în mod greșit”, a mai spus Streinu-Cercel.

Responsabilitatea, pasată pe umerii dr. Ciuhodaru

„Nu informez eu. Domnul doctor Ciuhodaru are dreptul?”, a spus Șoșoacă. „Nu, nici domnul Ciuhodaru nu are dreptul pentru că nu este infecționist”, a concluzionat Cercel.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *