După mai multe zile de proteste și discuții între partidele din Parlament, autoritățile au luat decizia finală privind piețele în spații închise.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit din nou despre situația complicată a acestor spații comerciale, într-un context extrem de tensionat.

Medicul a ținut să lămurească lucrurile pentru români și a spus că se permite organizarea pieţelor volante, însă numai în zonele publice deschise.

În ciuda protestelor unei părți a comercianților români, piețele agroalimentare interioare rămân închise în România. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, joi seară, despre situaţia pieţelor din țară.

În opinia secretarului de stat, în piele închise este mai greu să se respecte măsurile din pandemie, fapt pentru care acestea trebuie să-și suspendate activitatea sau să se mute în spații deschise.

”S-au văzut imagini și dacă comparăm imaginile din piețe cu imaginile din supermarket, poate că vom observa unele diferențe. Era mai greu poate să se respecte regulile în piețe, în spațiile închise.

Nu le puteam închidem pe toate deodată, așa că am mers acolo unde s-a considerat că vulnerabilitatea este mai mare, dar unde se putea lucra alternativ, afară, deschis”, a spus medicul Arafat.

În paralel, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne anunţă că se permite organizarea pieţelor volante.

”Se elimină sintagma pieţe mixte şi volante din categoria tipurilor de pieţe care au activitatea suspendată şi se permite organizarea pieţelor volante, care pot fi organizate în zone publice deschise”, a declarat Arafat, conform Mediafax.

”Se propune menţinerea suspendării activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice. 69.

Prin excepţie de la prevederile pct. 68 se permite activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.”, arată decizia CNSU.

Parlamentul a votat deschiderea piețelor
Anunțul lui Arafat vine la două zile după ce Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul PSD potrivit căruia, pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de distanţare socială şi protecţie sanitară.

Deocamdată, decizia lui Arafat rămâne în vigoare. Deși Camera Deputaţilor este for decizional, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *