Părinții din România vor primi zile libere plătite în cazul în care școlile se închid din cauza intensificării pandemiei de Covid-19.

La baza acestei decizii stă o ordonanță de urgență a Guvernului Orban, prin care se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus.

Din documentul guvernamental, care urmează să apară în Monitorul Oficial reiese că unul dintre părinţii copilului, care nu mai poate merge la şcoală din cauza epidemiei de coronavirus, va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Zile libere plătite pentru părinți dacă școlile se închid din cauza Covid-19
Există o serie de condiții care trebuiesc îndeplinite de părinți pentru a intra în posesia sumei alocate de Executiv.

Astfel, conform Digi24, OUG prevede acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplinesc următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară

Nu toate restaurantele se vor redeschide la 1 septembrie. Anunțul ministrului Nelu Tătaru
De asemenea, se mai scrie în document că celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere în perioada aferentă.

Totodată, zilele libere plătite de la buget nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii:

Ce trebuie să facă părinții care doresc zile libere plătite
Pentru a beneficia de zilele libere plătite de stat, părinţii care îndeplinesc toate condiţiile trebuie să depună o cerere la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.

În același timp, unul dintre părinţi va trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că celălalt nu a depus şi el o astfel de cerere. Şi părinţii din familii monoparentale vor avea dreptul să ia aceste zile libere.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *