Cel mai sumbru scenariu de evoluție a epidemiei de COVID-19 din România arată că numărul morților ar putea ajunge la 370 pe zi pe 1 octombrie. Estimarea a fost făcut de Institutul de Măsurători de Sănătate și Evaluare al Universității din Washington. Previziuni sumbre sunt făcute, de altfel, pentru întreaga emisferă nordică a planetei.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) este o instituție specializată în studii statistice în domeniul sănătății la nivel global. Unul dintre cele mai recente proiecte vizează elaborarea de previziuni privind evoluția pandemiei de COVID-19, în funcție de trei scenarii posibile, pentru a ajuta spitalele să planifice achizițiile necesare.

În cazul României, cel mai pesimist scenariu indică un număr de 370 de morți pe zi la 1 octombrie, iar cel mai optimist, 106. De asemenea, este prevăzut ca în jur de 15 august spitalele românești să aibă toate paturile de la terapie intensivă ocupate și să nu mai facă față valului de îmbolnăviri.

Trei scenarii posibile. România poate ajunge la 370 de morți pe zi
IHME lucrează cu trei scenarii diferite: ”Proiecția curentă”, ”Relaxarea” și ”Portul universal al măștii”, fiecare cu parametri diferiți.

”Proiecția curentă” presupune că portul măștii de protecție se va menține la cotele actuale, va continua procesul de renunțare la interdicții, care însă vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni după ce se ajunge la un număr de 8 morți pe zi la milionul de locuitori. Restricțiile luate în calcul sunt: închiderea instituțiilor din sistemul de educație, închiderea afacerilor neesențiale, carantinarea populației, interzicerea adunărilor publice, intoducerea obligativității portului măștii de protecție.

Scenariul relaxării presupune utilizarea măștii de protecție la același nivel ca și până acum, continuarea măsurilor de relaxare indiferent de modul de evoluție a numărului de îmbolnăviri.

”Portul universal al măștii” pleacă de la premisa că utilizarea măștii va ajunge la 95% din populație în următoarele 7 zile și că restricțiile vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni dacă se va ajunge la 8 decese pe zi la milionul de locuitori. Procentajul de 95% a fost stabilit ca reper după Chile, țara în care populația folosește în cea mai mare măsură masca de protecție la ieșirea din case. ”Relaxarea” este cel mai pesimist scenariu, iar ”portul universal al măștii” cel mai optimist.

România nu va mai avea locuri suficiente la ATI
În cazul țării noastre, scenariul pesimist al relaxării și cel al proiecției curente oferă date relativ apropiate. Astfel în scenariul relaxării România va înregistra 10.549 de morți la începutul lui octombrie, iar pe proiecția curentă vor 9.931. În varianta ”portului universal al măștii”, vor fi doar 5.629.

În ce privește numărul zilnic al deceselor, scenariul pesimist indică 370 de morți pe zi la 1 octombrie, proiecția curentă prevede 245, iar varianta optimistă 106. În primele două ipoteze, creșterea zilnică va fi una relativ moderată până în jur de 20 august, după care se va înregistra o creștere subită a numărului de decese. Numărul total al persoanelor infectate va depăși 72.000.

Cu această situație se vor confrunta majoritatea țărilor din emisfera nordică a planetei. ”Previziunile arată că numărul infectărilor cu COVID-19 ar putea să crească între august și septembrie odată cu începerea sezonului de toamnă al gripei, intensificarea contactelor sociale și continua relaxare a restricțiilor de distanțare socială. Se estimează o creștere și în multe țări din America Latină și Caraibe precum și în țările arabe unde regulile de distanțare și de purtare a măștii au fost relaxate”, susțin experții IHME.

Estimările făcute Institut sunt sumbre și în ce privește capacitatea actuală a sistemului sanitar românesc de a face față unui număr în creștere de bolnavi. Evaluarea a fost făcute în cazul scenariului moderat al ”proiecției curente”, la un număr total de locuri în spitale de 31.219, dintre care 1.597 paturi la terapie intensivă. Cifrele erau valabile pentru 1 februarie și nu iau în calcul eventualele dotări realizate ulterior.

Astfel, pe 15 septembrie numărul bolnavilor cu forme severe de COVID-19, care necesită terapie intensivă, va depăși numărul de locuri diponibile în secțiile ATI, iar punctul critic va fi atins pe 26 septembrie, când aproape 1.000 de persoane care au nevoie de terapie intensivă nu vor avea loc în aceste secții. În lipsa unor achiziții noi, numărul ventilatoarelor mecanice va deveni insuficient încă din 18 septembrie. Nu este previzionată însă o depășire a numărului de locuri din spitale în ansamblu.

Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *