„Aurul rosu”. Asa este numit cel mai scump condiment din lume. Valoreaza mai mult decat greutatea lui in aur. Se vinde si cu 30.000 de euro per kilogram. Cei mai mari producatori din lume sunt Spania si India. Aceste tari asiguta impreuna un total de 240 de tone pe an, adica 80 la suta din intreaga productie mondiala.

Potrivit celor de la stirileprotv.ro, un singur kilogram din acest condiment se obtine din cel putin 130.000 de flori. Uneori insa este nevoie de aproape dublu, adica in jur de 250.000 de flori. In functie de cat de pur este condimentul obtinut la final, pretul pentru un kilogram incepe de la 3.000 de euro si poate ajunge pana la 30.000 de euro.

Sofranul este, de fapt, acest condiment minune.

 

Aurul rosu este adesea falsificat tocmai pentru ca este atat de costisitor. Cel mai adesea, infractorii se orienteaza catre cel vandut ca pulbere. In acesta mai adauga alte mirodenii ca sa ii creasca greutatea. In restaurante, sofranul se foloseste pentru condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez. Insa, acesta face minuni si in sosuri si paine, folosit in cantitati moderate. Daca pui prea mult in preparate, vor avea un gust amarui.

Aurul rosu sau sofranul. Cei mai mari consumatori din lume sunt arabii. Acestia il prefera in mancarea cu carne de miel, oaie si pui. In Franta, bucatarii il folosesc cu succes pentru bouillabaisse, in timp ce in Italia si Spania este pus in risotto, respectiv paella. Are efect aromatizant, dar stimuleaza si digestia. Mai mult decat atat, multi sustin ca ar avea chiar si un efect afrodisiac. Chiar si in industria cosmeticelor se foloseste, in compozitia cremelor antirid.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *