Mama unui băiat cu imunodeficiență primară a scris despre băiețelul ei care poartă masca fără să se plângă, cuminte, în normalitatea lui prea simplă pentru adulții de astăzi care au un disconfort în a respira cu masca pe față.

Iată integral postarea (distribuită de sute de ori) Stelei Pîrvu, mama unui băiețel cu imunodeficiență primară:

#PoartaMasca

#NuFiNesimtit

Azi am fost la analize cu Daniel, echipați corespunzător, intram în cabinet acolo ne aștepta doamna asistenta și deja o alta doamna, văzând ca urmeaza un copil, venea sa dea o mana de ajutor ca să îl tina. Doamna asistenta i-a făcut semn ca nu e nevoie, il cunoaște, e cuminte. Da… este cuminte.

De pe la 2-3 ani întinde mana singur la recoltat, nu trebuie sa il tina nimeni, nu zice nici pâs, il vad ca il doare de multe ori nu găsește vena din prima, nici a doua, nici a 10-a încercare, nu degeaba a avut atatea catetere centrale, pentru ca nu mai avea vene de branule și recoltări. Uneori ii curg lacrimile, dar nu zice nimic. Are sute de analize și mai urmează multe altele. (sute de analize, 10 operatii, un transplant, 4 ani de izolare stricta, și mai urmează alti ani… Știți povestea)

M-am uitat la el și mi-a venit sa plang pentru ca el e cuminte ca asta e normalitatea lui, probabil pe la 3 ani se gândea ca asa trebuie sa li se facă tuturor copiilor. Acum e mai mare și înțelege partea medicala, înțelege mai bine decât mulți oameni de pe Facebook și cum este cu sistemul imunitar.

De purtat masca, poarta de mulți ani fără probleme. În locuri aglomerate și spatii închise, nu se pune problema. Și nu zice nimic, nu se plânge ca il ia cu călduri și nu poate respira. Intelege de ce poarta. Si noi am purtat la fel pana recent. Ca sa il protejam pe el, și sa ne protejam pe noi pentru el. Și nu ne-a afectat sistemul imunitar, soc și groaza pentru adepții acestei teorii…

Când vad oameni în toată firea care nu vor sa înțeleagă de ce e important sa purtam masca o perioda în locuri aglomerate, în spatii închise, ma apuca toti nervii. Face ca tot efortul nostru sa fie absolut inutil. Pentru ca noi evitam aglomeratia, dar uite trebuie sa mergi la o analiza, de noi adulții nu mai zic. Trebuie sa mergem la cumpărături sau în alte locuri publice, ori dacă unul din noi luam acest virus, am confirmarea de la mai mulți medici ca nu e de bine deloc pentru Daniel. Medici în care am toată încrederea, medici care i-au salvat viata, nu dubioși de pe Facebook.

Asta înseamnă că am luptat atatia ani degeaba.

TU, omule care te crezi nemuritor, TU omule care nu vrei sa porți masca, ca ai niște muci uscați în nas și nu poți respira 30 de min cât intri într-un magazin, TU îmi pui copilul în pericol și faci ca toată munca noastră și tot chinul lui sa fi fost în zadar!

Sigur, o sa zici, doar nu vrei sa sigilezi toată lumea pentru un copil. Nu, vreau doar sa fii mai responsabil! Sa nu ieși deloc dacă ești bolnav, iar când intri într-un spațiu inchis/aglomerat sa porți masca (chiar dacă nu ai simptome), ca poate acolo sunt și eu, sau sotul, sau cineva care va întra în contact apoi cu un copil ca al meu.

 

E atât de greu? Cer atat de mult de la TINE? NU iti zic sa porți masca și noaptea când dormi, ori când te plimbi în aer liber în locuri neaglomerate, dar în spatii închise, spatii aglomerate și mijloace de transport în comun DA! Eu nu cred ca iti petreci toată viata în aceste spatii iar 30 min cât stai nu iti afectează viata cu nimic dacă porți masca (pe nas și gura, asa cum porți chiloții peste părțile intime, nu sub ele)!

Si sigur, o sa credeți ca suntem noi asa un caz rar, dar uite ca nu suntem, sunt atâția copii (si adulti) cu imunodeficiente, cu boli cronice, cu cancer, cu dializa, cu fibroza chistica, cu diabet, cu.., cu….

Eu am zis ca as pune la triaj în spatiile publice mame de copii cu boli cronice grave, fix aia de care va doare în c.. când spuneți ca nu purtați masca, pentru ca voi nu puteți… Cand un tanar cu fibroza chistica (deci capacitate pulmonara extrem de scăzută) poate purta masca, voi ce scuza aveți? Un muc uscat în nas? Va puneți poze de profil cu icoane și nu scoate nicio vorba fără un pios „Doamne ajuta” înainte, dar din comportament dati dovada de egoism și lipsa de empatie cronica…

Credeți-mă ca mamele acestea nu sunt asa blânde cu nesimțiții, pentru ca sunt satule de o societate care le marginalizeaza cu orice ocazie!

Lăsați loc sub soare pentru toti, nu numai pentru nesimțiți.

#PoartaMasca
#NuFiNesimtit
sursa dcnews.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *