Potrivit unor noi studii, rata de infectare cu noul coronavirus poate fi cauzată, cel mai probabil, de două tipuri specifice de celule din mucoasa internă a nasului.

Oamenii de știință au descoperit că celulele caliciforme și celulele ciliate din nas conțin o mare parte din din ARN-ul mesager pe care coronavirusul îl folosește pentru a intra în celulele noastre.

Identificarea acestor celule de către cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger, Centrul Medical Universitar Groningen, Universitatea Coasta de Azur și CNRS, Nice și colaboratorii lor, ajută la explicarea ratei mari de contagiozitate a coronavirusului.

De asemenea, studiul a demonstrat ca astfel de celule de intrare virală sunt prezente și în ochi, plămâni și alte organe.

„Am descoperit că proteina receptor ACE2 și TMPRSS2, care pot activa intrarea în organism a SARS-CoV-2 sunt prezente în celulele din diferite organe, inclusiv celulele de pe mucoasa interioară a nasului”, a declarat doctorul Waradon Sungnak.

”Este prima dată când aceste celule sunt asociate coronavirusului. Deși există mulți factori care contribuie la transmisibilitatea virusului, descoperirile noastre sunt în concordanță cu ratele rapide de infecție ale virusului, observate până în acest moment. Localizarea acestor celule pe suprafața din interiorul nasului le face extrem de accesibile virusului”, a declarat doctorul Martijn Nawijn, de la Centrul Medical Universitar Groningen din Olanda.

Cele două proteine ​​cheie de intrare, ACE2 și TMPRSS2 au fost, de asemenea, găsite în corneea ochiului și în mucoasa intestinului.

Acest lucru sugerează o altă cale posibilă de infecție prin ochi și prin lacrimi, dar și un potențial mod de transmitere fecal-orală, scrie coronavirustoday.com.
Sursa antena3.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *