S-au nascut primii bebelusi modificati genetic. Creatorul lor, cercetatorul chinez He Jiankui, este cel care a incalcat legile naturii si a creat primii bebelusi modificati genetic din lume.

Cercetatorul nu a scapat nepedepsit pentru fapta sa si a fost condamnat la trei ani de inchisoare. El a fost acuzat la sfarsitul anului 2019 de practicarea ilegala a medicinei de instanta din tara sa.

Bebelusi modificati genetic, creati pentru a-i scapa de HIV
In urma cu doi ani, He Jiankui a spus ca a folosit tehnica de editare genetica CRISPR-Cas9 pentru a modifica genomul unor gemene, cu scopul de a le proteja de infectia cu HIV. Tatal fetitelor fusese diagnosticat pozitiv cu acest virus, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit MIT Technology Review, numeroase studii demonstreaza ca, pe langa protejarea impotriva HIV, suprimarea genei CCR5, la care au fost supuse gemenele Lulu si Nana inainte de a se naste, este legata de o ameliorare a functiei cognitive.

Aceeasi alterare introdusa in ADN fetitelor „a facut ca soarecii sa devina mai inteligenti, ajutand totodata creierul uman sa se recupereze mai bine dupa un atac cerebral”. Totusi, potrivit lui Silva, este imposibil de prezis ce efect exact va acea aceasta modificare asupra functiei cognitive a fetitelor, de aceea, este „ceva ce nu trebuia sa se faca”.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *