În plină pandemie de coronavirus, singura fabrică de ventilatoare pulmonare din România va fi închisă dintr-un motiv greu de înțeles într-o asemenea perioadă: lipsa comenzilor.

Singura fabrică de ventilatoare pulmonare din România, închisă în plină pandemie de coronavirus din lipsă de comenzi

Pandemia de coronavirus încă nu a atins vârful cazurilor de infectare și al deceselor pe teritoriul țării noastre. Cum cazurile grave sunt în continuă creștere, autoritățile din domeniul medical așteaptă cu ceva teamă vârful pandemiei, care va lovi după Paști.

La ora actuală, principala îngrijorare a oficialilor este lipsa acută de ventilatoare pulmonare de care depinde viața pacienților aflați în stare gravă la ATI.

Conform datelor oficiale, România dispune în prezent de circa 1.700 de ventilatoare, în timp ce Germania, țara care gestionează cel mai bine pandemia, are 30.000.

În tot acest context sumbru, dominat de lipsuri în domeniul tehnic-medical, Întreprinderea Tehnică Medicală din București are lacătul pus pe ușă.

Tot personalul format din 11 angajați care mai lucrau acolo după o lungă agonie a acestei întreprinderi, considerată cândva de importanță strategică pentru țară, a fost trimis acasă. Motivul, unul incredibil într-o asemena perioadă: lipsa de comenzi, scriu cei de la Recorder.

Guvernul României, disperat să achiziționeze ventilatoare …de peste hotare

În timp ce Întreprinderea Tehnică Medicală din București este închisă, Guvernul României a anunțat oficial că dorește să achiziționeze câteva sute de ventilatoare pulmonare, dar, în lipsa unui producător autohton, e nevoit să se bazeze exclusiv pe importuri.

În această perioadă critică, importurile sunt suspendate pentru că țările producătoare au ele însele nevoie de aceste echipamente pentru a-și proteja propriii cetățeni infectați cu COVID-19.

În urmă cu câteva zile, 400 de ventilatoare pe care România le comandase din mai multe țări a fost anulată. ”Din păcate, s-au emis decizii ale guvernelor sau ale preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor. Căutăm soluţii…” declarat premierul Ludovic Orban.

”Soluția de moment găsită de autorități a fost repararea ventilatoarelor stricate, aflate prin depozitele spitalelor. „Sperăm să putem repara 80-100 de ventilatoare”, a anunțat Raed Arafat.
Sursa fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *