Psihiatrii CONFIRMA: Copiii care merg tarziu la culcare au un risc mai mare de a dezvolta tulburari mintale
Toate mamele recunosc cat de important este somnul in dezvoltarea copiilor. Nu degeaba exista expresia care spune: „copiii se trezesc mai mari,” pentru ca ceste dovedit faptul ca cei mici cresc in timp ce dorm. Dar somnul nu favorizeaza numai cresterea, ci si alte procese mintale si fiziologice.

Obiceiul de a merge tarziu la culcare provoaca mari pagube sanatatii mintale a copiilor.

Psihiatrul Jose Ferreira Belisario sustine ca micutii care dorm putin, manifesta lipsa de concentrare, mai multa anxietate si alte tulburari.

De ce este atat de important somnul?

In timpul somnului, hormonul de crestere isi indeplineste functiile, in special atunci cand somnul este in cel de-al patrulea stadiu sau profund. Daca copilul adoarme tarziu, hormonul, pur si simplu, nu va avea ocazia sa functioneze corect.

De asemenea, trebuie sa stii ca daca cel mic nu doarme bine, a doua zi, randamentul lui va fi mult mai scazut, afectand si performantele academice.

Ce putem face ca parinti?

Mai intai trebuie sa recunosti ca micutul tau ar putea avea o problema de sanatate daca nu merge la culcare la timp. Aceasta este o provocare foarte importanta si pentru a reusi trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

Stabileste rutine

Sa faca teme, sa se joace, sa se uite la televizor, sa ia cina, sa se spele si sa se culce la ore fixe, inseamna ca-si obisnuieste corpul si mintea cu o rutina.

Creeaza-i o atmosfera placuta si relaxata

Dupa un anumit timp dupa ce merge la culcare, copilul nu trebuie sa mai auda zgomote puternice sau muzica tare, ci sa fie un mediu care invita la pace si liniste.

O alta chestiune interesanta este ca cel mic sa foloseasca patul doar pentru dormit, nu pentru joaca sau alte activitati. Asta cu unicul scop ca el sa identifice patul cu odihna si somnul si vei vedea ca prin simpla atingere a pernei va adormi.

Stinge lumina

Nu exista lumini care sa simuleze ziua, mai degraba lumini slabe si o data copilul urcat in pat este bine sa-i stingi lumina pentru ca melatonina sa isi faca treaba.

Cina usoara

Stomacul plin provoaca disconfort si chiar cosmaruri!

Ofera-i securitate si siguranta

Daca in timpul zilei au existat evenimente neplacute, probleme sau ceva si mai grav, trebuie sa discuti mai intai cu cel mic, sa-l ajuti sa inteleaga si sa proceseze ce s-a intamplat. Daca nu, vor exista cosmaruri, monstri, lacrimi si refuzul de a dormi.

Fa-ti timp sa-i citesti o poveste, vorbeste calm, rugati-va si saruta-ti copilul.

Fii un exemplu

De asemenea, ai grija de obiceiurile tale de odihna. Te vei simti foarte bine, daca te odihnesti bine!

Sursa copilul.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *