Desi un copac nu are inima, ideea ca au propria pulsatie si ritm nu este atat de deplasata precum ar crede unii oameni. Un studiu realizat de Andras Zlinszky, Bence Molnar si Anders S. Barfod din Ungaria si Danemarca arata ca o anumita bataie similara cu cea a inimii este prezenta la copaci.

Pentru a gasi aceasta bataie ascunsa a inimii, cercetatorii au folosit metode tehnologice avansate, cum ar fi scanare terestra cu laser pentru a monitoriza miscarea a 20 de tipuri diferite de copaci. Rezultate au socat pe toata lumea si au indicat ca noaptea, in timp ce copacii dormeau, aveau o pulsatie in tot trunchiul, la fel ca oamenii si alte creaturi.

Chiar daca pulsatiile nu sunt batai propriu-zise ale inimii, rolul este acelasi si anume acela de a mentine un ritm si de a pompa lichide in tot trunchiul. Pulsatiile descoperite de cercetatori vin de la faptul ca trunchiul copacului pompeaza si distribuie apa in tot organismul, la fel cum inima pompeaza sangele.

A fost crezut mult timp ca, prin osmoza, copacii distribuie apa insa noile descoperiri arata contrariul. Acest lucru ar putea schimba pentru totdeauna felul in care oamenii vad si inteleg copacii. Prin urmare, multe lucruri s-ar putea schimba acum. „Bataile inimii” in sine erau destul de incete si constante, unele dintre ele se produceau la cateva ore. Chiar si asa, este o descoperire extraordinara care dovedeste ca natura este mult mai complexa decat si-ar fi putut imagina lumea.

Studiul a aratat nu doar bataile inimii, ci si faptul ca se misca destul de mult in timpul noptii copacii, mult mai mult decat oamenii au crezut initial. Multor specii de copaci le-au cazut frunzele dupa ce soarele a apus, formand un strat de zece centimetri. Cand se intampla asta este deoarece copacii dorm (o alta trasatura umana/animala) si intra in propriul lor ritm circadian (ritm biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore al unui organism – n.r.). Acest fenomen este cunoscut ca „miscarea circadiana a frunzelor”, care este incredibil de urmarit.

Copacii si plantele sunt cele mai misterioase organisme vii care ascund multe informatii si au destul de multe secrete ce urmeaza sa fie descoperite. Unii spun chiar ca au abilitatea de a plange si de a simti durerea copacii, iar daca acest lucru ar fi adevarat ar schimba lumea. Sunt multe lucruri de descoperit si multe studii de realizat care vor dezvalui mai multe raspunsuri despre misterioasa si fascinanta lume a plantelor si copacilor,scrie orange.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *