Un cutremur puternic s-a produs în această dimineață în România, la ora 06:08. Seismul a avut o magnitudine de 3,6 de grade pe scara Richter, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Mișcarea tectonică s-a produs în zona seismică Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic în România, scrie fanatik.ro

Cutremur de 3,6 grade în această dimineață în zona Vrancea

„În ziua de 26/08/2019 la oră 06:08:28 (ora României) s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur cu magnitudinea 3.6 pe scară Richter, la adâncimea de 139 km. Intensitatea cutremurului în zonă epicentrala a fost de I grad(e) Mercalli”, transmit fizicienii de la INFP.

Cele mai apropiate localități de epicentrul seismului sunt Nehoiu, la 44 de kilometri distanță, Odobești, la 50 de kilometri, Covasna, la 53 de kilometri, Râmnicu Sărat, la 55 de kilometri și Buzău la o distanță de 56 de kilometri.

Cele mai mari cutremure din istoria României

Cutremurele de adâncime (adâncimi mai mari de 100 de kilometri) se produc zi de zi în Vrancea, iar aceste seisme se încadrează în activitatea seismică normală pentru această regiune. Un alt cutremur asemănător a avut loc recent în județul Buzău, cu o magnitudine ceva mai mică, de 3,4 grade pe scara Richter, pe 22 august 2019.

Și acel cutremur a fost unul de adâncime (134 km). Cel mai mare cutremur care s-a produs în țara noastră anul acesta a fost înregistrat în luna ianuarie. Seismul respectiv a avut o magnitudine de 4,4 grade, la o adâncime de 150 de kilometri. Fizicienii spun că șansele producerii unui cutremur uriaș, asemănător celor din 1977 sau 1986 nu scad chiar dacă activitatea seismică este una normală, iar mișcările tectonice ating des în jur de 4-5 grade pe scara Richter.

Cel mai devastator seism din istoria României a avut loc în 1802, unul de 8,2 pe Richter. Acel cutremur, conform datelor din arhiva INFP, s-a simțit în mai toată Europa.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *