Ţi se întâmplă deseori să nu observi unele obiecte chiar dacă se află chiar sub nasul tău? Să cauţi cheile de zece ori în acelaşi loc şi să nu le observi decât după ce îţi atrage cineva atenţia? Sunt experienţe foarte frustrante, şi de multe ori dăm vina pe „dezordinea” din casă doar ca să nu fim luaţi peste picior. Dezordinea, însă, nu este decât un pretext în cele mai multe cazuri.

Adevărata cauză este de fapt capacitatea de percepţie vizuală, care la unii este mai dezvoltată decât la alţii, dar care, din fericire, poate fi îmbunătăţită prin exerciţiu. Percepţia vizuală se referă la abilitatea de a-ţi concentra atenţia asupra punctelor de interes, ignorând „bruiajele” din decor, adică informaţiile vizuale inutile. Această abilitate se dezvoltă în principal la vârsta copilăriei, iar deficienţele de percepţie se pot manifesta prin dificultăţi de citire, scriere, desenare, sau de îndeplinire a altor activităţi simple.

Aşadar, testele precum cel de faţă sunt un mijloc bun de evaluare a acestor competenţe, dar şi de a învăţa cum să analizezi mai eficient informaţiile vizuale. Încearcă să efectuezi testul întâi fără să te ajuţi de o riglă şi fără să urmăreşti detaliile cu degetul.

Ai reuşit să găseşti repede litera indicată? Dacă da, felicitări, înseamnă că ai abilităţi de percepţie foarte bune! Dacă ai întâmpinat dificultăţi sau nu ai reuşit deloc să găseşti litera „W”, abilităţile tale necesită îmbunătăţire. Testul nostru nu este de fapt o sarcină uşoară şi introduce mai multe tipuri de bruiaje vizuale, printre care şi fundalul luminos.

Ori de câte ori dai peste astfel de puzzle-uri, nu le ignora! Pe lângă faptul că sunt distractive, sunt şi o oportunitate bună de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de percepţie vizuală!

La final, iată şi cheia testului prezentat mai sus. Dar sperăm că ai reuşit să descoperi litera indicată şi fără ajutorul nostru. Litera W se află pe primul rând, fiind a 14-a literă.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *