Diabetul zaharat, adică incapacitatea organismului de a utiliza glucoza provenită din glucide (zahăr, făinoase), impune suprimarea dulciurilor și a patiseriei, precum și limitarea consumului de pâine, paste făinoase sau orez.

Câteva alimente, cu un conținut redus de glucide, cum sunt fructele, laptele, se pretează la prepararea de deserturi care, îndulcite cu zaharină, pot umple un gol în alimentația diabeticului, în special la vârste fragede când atracția dulcelui este irezistibilă.

Rămâne însă ca regulă general valabilă în diabet, că desertul ideal îl reprezintă fructele crude, în cantitățile permise de medic.

Alimente permise: ceai, cafea cu zaharină, fructe la cântar, deserturi cu gelatină îndulcite cu zaharină, deserturi cu nuci, frișcă, creme de ou fără făină, lapte de pasăre cu zaharină.
Alimente interzise: deserturi cu făină și zahăr, miere, dulceață, marmeladă, rahat, ciocolată.

Rețeta unei creme cu vișine
Se prepară din 440 g vișine, 120 g frișcă, 4-8 tablete zaharină, 4 foi gelatină. Se aleg vișinile, se spală și se curăță de sâmburi. Se fierb cu puțină apă și se trec prin sită. Se completează cu apă fiartă până la 100 ml lichid.

Se adaugă zaharina dizolvată în ½ linguriță de apă fiartă și gelatina înmuiată ½ oră în apa rece și dizolvată într-o lingură de apă clocotită, se pune la rece 30 de minute. Apoi se adaugă frișca bătută și se amestecă ușor.
Se toarnă în compotieră. Se poate orna cu puțină frișcă bătută, oprită din cantitatea de mai sus. Cantitatea de vișine se scade din rația zilnică de fructe.

Ileana Mlădinoiu


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *