Astazi, în Calendarul Ortodox, 7 iunie 2019, este poment Sfântul Sfinţitului Mucenic Teodot, episcopul Ancirei. Tradiția din bătrăni spune că după Înâlțarea Domnului, din 6 iunie 2019, 7 vineri NU se spală.

Despre Sfântul Teodot

Sfântul Teodot a trăit în Ancira Galatei în timpul persecuţiei lui Diocleţian (284-305), şi a fost pârât către mai-marele Teotechi, că a scos trupurile sfintelor fecioare aruncate în iezer şi că le-a îngropat, pentru care pricina, a fost adus către dânsul.

Dar fiindcă a zis cu îndrăzneală, că deşi este prost şi smerit, însă pentru credinţa şi mărturisirea lui Hristos, este mai presus şi mai puternic decât împăraţii lumii, a fost bătut cumplit, şi mult chinuit, iar la sfârşit i s-a tăiat capul şi aşa a luat fericitul cununa muceniciei, scrie huff.ro

7 vineri nu se spală din 7 iunie

Dacă după sărbătorile Pascale tradiția din bătrâni spune că nu se spală 6 săptămâni, dupa Înâlțarea Domnului bătrinii spun că nu este bine să spălăm vinerea timp de 7 săptămâni.

Treburile casnice sunt permise, dar nu generale.Se recomandă să ne comportăm ca într-o zi de sărbătoare și să respectăm cu strictectețe interdicția de spăla.

Daca totuși nu este posibil acest lucru, hainele nu trebuie intinse afară, ci în casă. Iar noaptea pijamanele sau hainele de somn să fie purtate pe dos.

Cei ce nu se vor supune vor avea ghinion tot anul și nu vor avea parte de bucurii și fericire, conform tradiției din bătrăni.

O altă sărbătoare mare în iunie

O alta mare sărbătoare în iunie este pe 29 iunie când il sărbătorim pe Sfinții Petru și Pavel, cei care ne vor spune cum va fi anul de atunci în colo.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *