Pentru zilele de post în care avem dezlegare la pește, iată două rețete extrem de gustoase, de la mănăstirea Văratic. Ceva mai bun nu ați mâncat niciodată.

Piftie de pește ca la mănăstire
Pentru a prepara piftia de pește aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de pește (de preferat șalău sau crap), 2-3 cartofi, 1-2 bucăți țelină, 1-2 bucăți păstârnac, 7-8 căței usturoi, piper, sare, 2 plicuri de gelatină.

Curățați peștele și spălați bine și nu uitați să îndepărtați branhiile. Puneți peștele la fiert, în aproximativ 3 g de apă, împreună cu legumele. Scoateți peștele, dezosați, împărțiți în boluri mici și presărați puțin piper măcinat. Strecurați zeamași adăugați în aceasta piper, gelatină, dizolvată în prealabil 50 g apă caldă. Ornați cu felii de carne, frunze de pătrunjel. Cățeii de usturoi se taie în bucăți mici și adăugați în boluri, după ce zeama este călduță.

Zacuscă de pește
Pentru a prepara zacusca de pește, curățați ceapa, spălați bine și tăiați peștișori. Ardeii capia sau gogoșarii se coc, se curăță de pielițe, se scurg și se taie cubulețe. De asemenea, morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoarea mare. Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat. Fierbeți oasele și capetele câteva minute, iar carnea fiartă se sfărâmă și se amestecă cu peștele tocat. Căliți în ulei ceapa, morcovul, peștele, ardeii sau gogoșarii, apoi adăugați zahărul, bulionul, condimentele și lăsați să fiarbă până se îngroașă. Puneți zacusca fierbinte în borcane. Înveliți în ziare și lăsați să se răcească până a doua zi.
Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *