Dacă vă simțiți vinovați de orice lucru rău care se întâmplă, poate că suferiți de ceea ce se numește efectul Dobby.

Nu cumva numele de Dobby, dacă cunoașteți lumea lui Hary Potter vă este cunoscut? Dobby este un un spiriduș, ce de multe ori se mutilează atunci când nu satisface așteptările comandanților săi.
Acest lucru îngrozeste pe cei din jurul lui. Într-adevăr, cine ar dori să se rănească pe sine? Cu toate acestea, este o realitate pe care o trăiesc mulți oameni. De aceea a devenit atât de popular efectul Dobby.

Efectul Dobby este legat direct de formă și nu de conținut. A te simți vinovat pentru ceva care contravine valorilor noastre sau pe care noi îl numim „rău” este, într-o oarecare măsură, normal.
Problema apare atunci când ne pedepsim constant pentru că suntem vinovați de tot. În asemenea situație se vorbește de exces de culpabilitate.

În societatea în care trăim, există multe motive să ne simțim vinovați fără baze reale. Adesea, vinovatia apare pentru ca nu am raspuns la asteptarile altora sau la ceea ce dorea societatea de la noi.

Iată doar două exemple care ne vor ajuta să înțelegem mai bine fenomenul:
-A ne considera o mamă rea
Multe femei suferă de ceea ce se numește depresie postpartum.A fi mamă, în concepția unora, trebuie să corespundă “fericirii absolute”. Astfel, în numeroase cazuri în care nu este îndeplinită această așteptare, intervine vina pe care și-o alimentează continuu.

-Persoanele abuzate se acuză pe ele însele
Adesea, femeile justifică violența fizică a partenerului lor din cauza acțiunilor sau atitudinilor pe care le-ar fi avut față de el. Nu sunt în stare să-l abandoneze pentru că tot ele cred că poartă vina. Acceptă un fel de autoflagelare indirectă.

Responsabilitatea în efectul Dobby
Vina nu trebuie să fie dăunătoare. Cu toate acestea, atunci când devine motorul unei pedepse fără nici un fel de finalitate, permite altora să ne facă rău. Este exact ceea ce a trăit Dobby.
Această responsabilitate pe care o purtăm pe umerii noștri se naște uneori în copilărie. Părinții, probabil, și-au reversat toate frustrările asupra noastră. Ne-ar fi repetat mereu, “e vina ta”, “ai greșit”. Cuvintele au rămas în mintea noastră și le anticipăm.

Putem scăpa de efectul Dobby.

Cea mai bună cale este de a ne găsi un loc de muncă care să ne permită să ne îmbunătățim stima de sine. Odată ce am reușit să îmbunătățim acest concept, putem începe să fim mai flexibili cu greșelile noastre. Dar, mai presus de toate, vom renunța la exagerarea responsabilității noastre.

Dacă simțiți că sunteți prinși într-un fel de capcană în care auziți ecoul vinovăției, dacă v-ați identificat cu efectul Dobby, nu ezitați și recurgeți la un profesionist.
Dialogul interior se va ameliora, precum și felul în care te vei trata, protejându-te de fenomene atât de periculoase ca dependența emoțională a oamenilor dispuși să-și satisfacă interesele tocmai cu partea cea mai vulnerabilă.

Ileana Mlădinoiu


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *