Noi detalii în cazul fetiței luate cu forța de poliție. IPJ Mehedinți spune că oamenii legii au intervenit în urma unui mandat emis pentru lipsire de libertate. În plus, copilul de opt ani a fost dat spre adopție prin hotărâre judecătorească definitivă.

În schimb, avocatul asistentului maternal care avea grijă de fată de aproape 7 ani acuză polițiștii că au intervenit brutal și că fata a fost târâtă pe stradă ca un animal, deși se zbătea și țipa că nu vrea să plece. În acest caz, peste 20 de mii de români au semnat deja o petiție pentru ca fata să rămână alături de asistenta maternală, scrie fabricatinromania.info

Percheziția a avut loc în locația unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pentru că fetița s-a atașat de familia care a îngrijit-o până acum și a refuzat să plece cu părinții adoptivi, aceștia au obținut o hotărâre judecătorească executorie de la Curtea de Apel Craiova, transmite Realitateademehedinti.net.

Astăzi, 21 iunie, părinții adoptivi au venit la Baia de Aramă și în prezența unui procuror și unui echipaj de mascați au luat fetița cu forța din casei familiei care a crescut-o.

”Aceasta este procedura. Acolo are loc o percheziție domiciliară, sub coordonarea unui procuror de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Mascații sunt prezenți pentru că este foarte lume acolo, nu să intervină în forță” a declarat Karin Stoian de la IPJ Mehedinți.

Avocatul asistentului maternal spune că va depune plângere penală pentru modalitatea în care s-a procedat la ridicarea fetiței. Deocamdată, nu se știe dacă aceasta mai este în România sau nu.

Ministrul Muncii:”Fetița este încă în România. Asistenții maternali au refuzat adopția”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Realitatea TV că dosarul adopției copilului a început încă din anul 2016, iar asistenții maternașli au refuzat în scris să o adopte pe fetiță.

“Deschiderea adopției pentru acest copil a început înca din 2016 și din acea perioadă s-au urmat proceduri. Au fost 120 de familii pentru a se realiza adopția, din ce știu o singură persoană a participat după care a refuzat să mai vină. Asistentul maternal a fost informat și a refuzat în scris! E declarație că nu doreste adopția.

Deja am luat legătura, colegii de la protecția sunt în legătura tot timpul cu cei de la Mehedinți. Vedem care e situația și ce măsuri se impun, acolo au fost alte organe ale statulu, însă discutam cu ei”, a spus ministrul.

Informații contradictorii

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, care se ocupă în mod frecvent de problema copiilor instituționalizați, a spus vineri că această familie din Mehedinți și-ar fi „exprimat dorința de a o adopta, însă DGASPC a încuviințat adopția către un cuplu de români din Statele Unite în locul asistenților maternali”.

Această informație este contrazisă însă de magistrați. Rămâne de văzut care este adevărul cu privire la acest detaliu.

Pe de altă parte, senatorul a acuzat modul în care copila a fost luată din casa în care a locuit în ultimii șapte ani: „Se poate vedea cum autoritățile încearcă s-o ia pe fetiță, împotriva voinței ei, de lângă oamenii care au crescut-o pentru a o încredința familiei de adopție”.

Reprezentanții asociației de magistrați VeDemJust au făcut câteva precizări, vineri după-amiază, cu privire la cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal.

Potrivit acestora, procedura de adopție a fetiței de opt ani a fost finalizată.

„După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români stabilită în SUA”, subliniază VeDemJust.

Soţii care le-au crescut pe cele două fete susţin că nu au fost anunţaţi de decizie, iar vestea a căzut peste ei ca un trasnet.

Femeia căreia fetele i-au spus mamă toată viata lor a leşinat de durere!

Totul a pornit în 2012, când soții Mariana și Vasile Șărămăt au mers la Direcția pentru Protecția Copilului din Drobeta Turnu Severin, pentru a înfia un copil. Au fost șocați de condițiile în care erau ținuți micuții și au decis să ia în plasament două fetițe, de 9 luni, respectiv un an și două luni. Vreme de șapte ani, au făcut procedurile de adopție pentru cea mai mică dintre ele. Pentru cealaltă, Sorina, li s-a spus să mai aștepte, deoarece mama care o abandonase nu își dăduse acceptul pentru a fi înfiată. Femeia care le-a crescut ca pe propriile fiice și care s-a atașat de ele, povestește cum a început drama familiei, dar și a fetiței neadoptată încă.

O angajată a Direcției, manager de caz și vecină a familiei Sărămăt, a venit și a determinat-o să semneze o hârtie, din care reieșea că nu intenționează să înfieze copila, spunându-i că așa e mai bine, dar că nu vor fi probleme.

“Dacă tot spun de la Direcție că nu avem veniturile și încă o cameră, care să permită adoptarea, am mai construit la casă. Violeta Morjan, asistenul social, a știut treaba asta, că noi lucrăm casă. În 2013 a venit Violeta Morjan, asistentul meu social, că dau o declarație că nu vreau să înfiez fata. Și am spus că nu dau, pentrui că noi vrem să o înfiem, că suntem foarte atașați de fată. Ea mi-a zis că trebuie să dau această declarație, că Sorina nu va fi înfiată, că este de altă etnie. M-a asigurat că atât timp cât va lucra ea acolo, nimeni nu va lua fata. Ea fiind vecină cu noi, copiii mâncau la noi, ne vedeam zilnic, venea cu soțul ei la onomastici.

În 2018, pe 19 februarie, chiar de ziua fetei, a venit la noi. Am vazut că e supărată și mi-a zis că e ceva legat de Sorina.

“Sorina este scoasă la asopție internațională”, mi-a spus. Păi, cum? Eu nu am fost anunțată, iar eu trebuia să am prioritate. Eu nu am știut nimic și eu trebuia să o înfiez.

Mi-a zis că nu știa nimic, dar știa. Ea lucrează acolo.

Ulterior mi-a spus că va fi înfiată de o familie din SUA. Când au venit domnii din America la poartă, am zis să le explicăm toată povestea, poate dumnealor nu știu că sunt două surori.

Mi-au spus: “Pe noi nu ne interesează. Noi am cheltuit 30.000 de dolari, iar noi fără fată din țară nu plecăm”.

Au zis că au pașaportul făcut, totul este pregătit”, a declarat Mariana Șărămăt pentru presafarastapani.ro

Mai mult, familia Șărămăt spune că directorul DGASPC Mehedinți le-a mărturistit că s-au făcut presiuni mari de la Ambasadă și de la Ministerul Muncii, condus pe atunci de Lia Olguța Vasilescu, pentru ca Sorina să fie trimisă în SUA, la românii din Craiova plecați peste hotare.

“Domnul director Vali Croitoru de la DGASPC ne-a spus că sunt mari presiuni de la Ambasada SUA și de la Autoritatea din București. Inclusiv de la ministrul Muncii, pe atunci Olguța Vasilescu. Spunea că nu mai poate să facă nimic”, a mai spus femeia.

Minoră ridicată cu FORȚA de poliție de la familia care a crescut-o, pentru a fi dată în adopție unui cuplu din SUA: ‘Ne-a spus că sunt mari presiuni de la Ambasadă și din partea ministrului Muncii de atunci, Olguța Vasilescu


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *