Președintele Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni de marți, despre cazul lui Ionuț Anghel, tânărul care aștepta de trei ani un transplant de plămâni și s-a stins din viață.

Bărbatul din Vrancea care aștepta un transplant de plămâni care să îi salveze viața, de câțiva ani buni, a murit în cursul serii de luni, 16 noiembrie 2020.

Tânărul de 35 de ani a fost privat de operația care i-a putut salva viața din cauza unor deficiențe grave ale sistemului sanitar din România.

La conferința de presă de marți, nu a fost evitat subiectul tragediei tânărului din Focșani. Întrebat despre cazul lui Ionuț Anghel, Klaus Iohannis s-a rezumat la a spune că-i pare rău și la a-și exprima dorința creării unui sistem de sănătate modern care să trateze în țară astfel de cazuri.

”Este evident o situație emoțională, tragică. Îmi pare rău pentru acest tânăr. Tocmai de aceea este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate.

Ambiția mea nu este să avem un sistem care îi transportă pe tinerii români bolnavi în străinătate ca să fie tratați acolo. Ambiția mea este să avem un sistem de sănătate care îi tratează pe tinerii români bolnavi foarte bine aici, la noi în țară.

Sistemul să fie atât de performant încât și medicii care au preferat să plece în altă parte să profeseze, să se întoarcă și să profeseze în România. Oricât de greu de crezut ar fi, acest lucru este posibil.’‘, a spus Klaus Iohannis.

Decesul lui Ionuț Anghel, încă o dovadă a incapacității sistemului medical românesc
Ionuț Anghel a încetat din viață la doar 35 de ani, după ce în ultimii trei ani aștepta un transplant de plămâni. Acesta a fost internat în ultimele zile din viață la un spital din Capitală, după ce a început să se simtă din ce în ce mai rău.

Ionuț putea fi salvat dacă statul român încheia un acord de transplant cu o altă țară. Agenția Națională de Transplant a avut discuții cu cea din Italia, însă cazul a fost refuzat, deoarece era complicat.

Din păcate, Ionuț nu este primul pacient de pe listele de așteptare care moare în aceleași condiții. În 2018, Călin Farcaș a decedat, chiar dacă a reușit să strângă banii necesari operației.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *