Medicul epidemiolog Geza Molnar a estimat că numărul de infectări zilnice va începe să scadă în cel mult trei săptămâni. Într-o emisiune la Digi24, Molnar s-a arătat sceptic față de eficiența carantinelor locale, estimând că mai degrabă responsabilitatea individuală sau lipsa ei va influența răspândirea virusului, transmite romaniatv.net.

”Pe baza unei evoluţii normale a unui proces epidemiologic, în vreo două, trei săptămâni trebuie să urmeze o scădere. Va trebui să trăim cu acest virus care prin morbiditate va sancţiona de fiecare dată în lipsa unor măsuri de prudenţă individuală”, a declarat Geza Molnar.

Medicul a spus că situația actuală a țării noastre se înscrie în linia normală de evoluția a epidemiei de coronavirus în alte țări, fără ca vidul legislativ de două săptămâni să fi avut o influență directă asupra numărului de infectări.

”Este o creştere semnificativă a morbidității. Ei nu au avut goluri legislative, este vorba de o creştere cvasinormală a cazurilor de mortalitate (…) În momentul de faţă, aceste focare cu cumul de cazuri au ajuns acum pe un platou”, a apreciat epidemiologul.

Geza Molnar n-are încredere în carantină
El s-a arătat sceptic în privința eficienței măsurilor coercitive de combatere a epidemiei, precum carantina și izolarea, mai ales că există posibilitatea ca unii cetățeni să fie victime ale abuzurilor comise de către autorități.

”Jocul carantinării nu îmi inspiră nicio încredere. Afectează din punct de vedere psihic, emoţional, populaţia. Dintre cele opt criterii pentru carantinare zonală sau judeţeană, şase sunt subiective şi neprofesionale. Nu trebuia să luăm modelul suedez. Închiderea pe baza acestor criterii este foarte greu de implementat, cât şi de suportat şi lasă o posibilitate de manevră pentru abuzuri”, a spus Molnar.

Specialistul crede că mai eficientă ar fi convingerea populației pentru respectarea unor măsuri de precauție.

Televiziunea fostului mogul Pro TV, Adrian Sârbu, începe să emită! Marius Tucă și alte vedete fac parte din proiect. Cum arată grila de programe. Exclusiv
De asemenea, epidemiologul crede că statisticile ar putea fi înșelătoare, dacă nu sunt interpretate în mod adecvat. Astfel aparența că sistemul medical începe să fie copleșit de numărul pacienților cu COVID-19 este generată de faptul că asimptomaticii sunt internați.

Astfel, statistica pe ultimele 10 zile arată că în patru județe toți pacienții sunt asimptomatici. ”Patru judeţe raportează 100%. Două judeţe, 60%. Toate formalităţile durează. Un focar epidemic corect gestionat nu poate să țină mai mult de trei, patru zile”, a conchis Geza Molnar.
Sursa Fanatik.ro


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *